Franc Tekavec, naš starosta, za Radio Ognjišče
Franc Tekavec, ki je po letih dela v šolstvu, občinski upravi in gospodarstvu pred desetletji začel zasledovati svoje sanje: ustvariti kakovostno žganje v kakovostni destilarni.
Preberite več o njegovi poti in Vidovskih hribih, kjer se dogaja čarovnija Bahne, v članku Radia Ognjišče.
Drugi Mednarodni festival žganih pijač na Visokem v Poljanski dolini
Visoko v Poljanski dolini, oktober 2024:
Bahnetovi smo se udeležili že 2. Mednarodnega festivala žganih pijač. V lepem okolju Tavčarjevega dvorca smo predstavljali Bahnetove likerje, grenčice, gin in še kaj.
Poskušali smo pijače naših so-destilarjev in spoznavali napredek slovenske žganjekuhe in destilacij na splošno ter se zraven še prijetno podružili.
Vabljeni, da se drugo leto dogodka udeležite tudi vi! Z nakupom ene vstopnice pridobite možnost pokušanja različnih pijač pri številnih destilarnah oz. razstavljavcih. Se vidimo!
Nov koktajl Bahnada
Ustvarili smo nov koktajl Bahnada!
🍸 0,03 L Čoh gin
🍸 0,03 L limonin sirup
🍸 0,2 L navadne vode
🍸 led
🍸 V kozarec damo led, sirup, gin in vodo in okrasimo z limono in meto.
🍸 Uživajmo!
Pelinkov’c: geografska označba
Maja 2024 je Bahnetov Pelinkov’c dosegel najboljšo oceno in prvo mesto na strokovnem ocenjevanju žganih pijač na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru.
Potem pa je konec maja 2024 naš Pelinkov’c pridobil še certifikat za zaščiteno geografsko označbo pelinkovec.
Gre za geografsko označbo po Uredbi (EU) 2019/787 Evropskega parlamenta in sveta z dne 17. aprila 2019.
Ponosni smo na svoje pijače, delo in naše mojstre žganjekuhe, ki vsako leto znova dokazujejo Bahnetovo kakovost.
Sezonsko: nakup čilijev
V jesenskih mesecih v naši trgovini v Trzinu ali po dogovoru na Čohovem izberite zavojček mešanih sort čilijev, ki so poleti dozoreli na notranjskem soncu. Izberete lahko tudi čilijev prah – fino mleti.
Čiliji so na voljo do razprodaje zalog!
Bahne na Ljubljanski vinski poti
Poiščite nas 17. junija v centru Ljubljane na Ljubljanski vinski poti.
Poletni dogodek bo navdušil vaše brbončice, razvijal vaše čute in omogočil, da čarobnost okusov raziskujete na enem mestu ob spremljavi zabavne atmosfere. Okusite Bahneta na dogodku, ki slavi kakovost!
Se vidimo v soboto, 17. junija!
Srečanje Društva ljubiteljev domače žganjekuhe
To, kar je vinu že uspelo, si želimo tudi za žganje! Dvig kulture pitja žganja, cenjenje kakovosti namesto opijanja.
Zato smo se Bahnetovi kot člani društva tudi udeležili občnega zbora Društva ljubiteljev domače žganjekuhe.
Cilji društva so:
– dvig kulture pitja žganja,
– izmenjava mnenj in informacij,
– prijetno druženje.
Ponosni smo, da smo del slovenskih proizvajalcev tradicionalnih žganj.
Smo ustanovni član Združenja za žgane pijače pri GZS
Kfi d.o.o. je eden od devetih ustanovnih članov Združenja za žgane pijače pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.
V ospredju bodo prizadevanja za kakovost, tehnologijo, razvoj in odgovornost. Združenje bo sodelovalo v različnih projektih in strokovnih raziskavah z namenom razvoja sektorja in dviga kakovosti izdelkov.
Več o združenju s sporočilu za javnost GZS.
Ko pritisne vročina, je meta najbolj osvežilna. Iz metinega sirupa, ki ga pridelujemo na Čohovem, lahko pripravimo zelo dober in osvežilen brezalkoholni poletni koktajl.
Bahnetovi smo ga oimenovali kar METINA LIMONCA.
Za pripravo potrebujete:
2 dl kozarec do vrha poln ledu;
sok pol limone;
0,03 l metinega sirupa;
V kozarec do vrha natočimo vodo, premešamo, okrasimo s svežo meto in postrežemo.
Na zdravje!
Poletje je tu in sezona sladoledov se je začela. Ker nam je najbolj všeč doma pripravljen sladoled, vam predstavljamo Bahnetov bezgov sladoled in naj vam zaupamo, da je res noro dober.
Za pripravo potrebujete:
sok 1 limete
Štrud’l Gin
Poskusite naš recept za topli koktajl iz gina.
– 0,2 l jabolčnega soka (najbolje motnega)
– 0,05 l gina ČOH GIN
– 1 čajna žlička sladkorja
– začimbe za kuhano vino
Sok s sladkorjem in začimbami segrejemo do vretja, potem pa precedimo, da odstranimo začimbe. Vročemu napitku dodamo še gin. Okrasimo lahko z rezino limone, pomaranče ali suhim jabolčnim krheljem in uživamo.
Recept za Bahnetov Grog
Ker so nastopili hladni dnevi, bomo z vami delili recept za priljubljen zimski koktajl, grog. Z Bahnetovim Grogom je priprava nadvse preprosta. Preberite recept spodaj:
– 1 merica Bahnetovega Groga
– 2 merici vroče vode
– rezina limone
Postrezite v debelejšem ovalnem kozarcu. Pa na zdravje!
Naučite se pripraviti koktajl Bahnito!
Koktajl Bahnito je čudovita osvežitev v vročih dneh – ali pa lep spomin na dopust. Preberite recept spodaj:
– 50 ml Metinega žganja Bahne
– 150 ml naravne gazirane mineralne vode
– 1 žlica trsnega sladkorja
– rezina limone
– sveža meta
V kozarec damo lističe sveže mete, svežo limono in čez nasujemo sladkor. Vse skupaj rahlo pretlačimo, dodamo Metino žagnje Bahne, mineralno vodo in led. Dobro premešamo, okrasimo z metinim lističem in rezino limone. Postrežemo ohlajeno in uživamo!
Naj koktajl Slovenije
S pijačami Bahne smo sodelovali na barmanskem tekmovanju NAJ KOKTAJL SLOVENIJE 2021. Mešali so jih študenti in študentke Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana v programu za gostinstvo in turizem. Nastali so koktajli iz našega sladkega limonovega likerja Limonov’ca in in sladkega malinovega likerja Malinov’ca.
Neverjetno okusen koktajl z ginom Čoh gin in bezgovim sokom
Posestvo Čohovo je locirano na nadmorski višini preko 700 m na že tako bolj hladnem Notranjskem. Čeprav je pogosto še aprila sneg, pa pozno spomladi in poleti prav prija bolj hladno ozračje. K njemu še pripomorejo neskončni gozdovi. Na posestvu Čohovo tako cveti bezeg, ki ga nabiramo za brezalkoholni bezgov sok, ki ga posebej obožujejo otroci. Odličen je tudi v koktajlih z ginom Čoh gin. Za tega pa so nepogrešljive brinove jagode. Še dobro, da jih lahko nabiramo kar na naši zemlji!
Žižole v žganju
Pekoče kapljice za drzne
Pri Bahnetu smo pripravili nov asortiman pekočih kapljic! Odkrijte tri neverjetne okuse:
1. Liker iz gozdnih sadežev Dragon Blood (Zmajeva kri)
2. Žganje z zelišči Tears of Dragon (Zmajeve solze)
3. Žganje s čiliji Dragon Fire (Zmajev ogenj)
Priporočamo jih tudi kot darila ob posebnih dogodkih ali kot poslovna darila.
Ker si edinstveni dogodki zaslužijo le najboljše kaplje.
Koktajl z Malinov’cem
Pripravite okusen koktajl iz Malinov’ca.
– 2cl Bahne Čoh Gin Bahne
– 2cl Malinov’c Bahne
– 0,5 cl sirup bela breskev
– 0,5 cl sok rdeče pese z medom (med lahko dodate posebej)
– 1 cl limonin sok (sveže stisnjen)
-0,5 cl jurkina marmelada
Za okrasitev pa sveža meta, maline in veeeliko ledu. Na zdravje!