Skoči na vsebino
Home » Blog – kaj počnemo pri Bahnetu?

Blog – kaj počnemo pri Bahnetu?

Franc Tekavec, naš starosta, za Radio Ognjišče

Franc Tekavec, Bahne

Franc Tekavec, ki je po letih dela v šolstvu, občinski upravi in gospodarstvu pred desetletji začel zasledovati svoje sanje: ustvariti kakovostno žganje v kakovostni destilarni.

Preberite več o njegovi poti in Vidovskih hribih, kjer se dogaja čarovnija Bahne, v članku Radia Ognjišče.

Drugi Mednarodni festival žganih pijač na Visokem v Poljanski dolini

Mednarodni festival žganih pijač 2024

Visoko v Poljanski dolini, oktober 2024:

Bahnetovi smo se udeležili že 2. Mednarodnega festivala žganih pijač. V lepem okolju Tavčarjevega dvorca smo predstavljali Bahnetove likerje, grenčice, gin in še kaj.

Poskušali smo pijače naših so-destilarjev in spoznavali napredek slovenske žganjekuhe in destilacij na splošno ter se zraven še prijetno podružili.

Vabljeni, da se drugo leto dogodka udeležite tudi vi! Z nakupom ene vstopnice pridobite možnost pokušanja različnih pijač pri številnih destilarnah oz. razstavljavcih. Se vidimo!

Koktajl Bahne

Nov koktajl Bahnada

Ustvarili smo nov koktajl Bahnada!

🍸 0,03 L Čoh gin
🍸 0,03 L limonin sirup
🍸 0,2 L navadne vode
🍸 led

🍸 V kozarec damo led, sirup, gin in vodo in okrasimo z limono in meto.
🍸 Uživajmo!

Pelinkov'c geografska oznaka

Pelinkov’c: geografska označba

Maja 2024 je Bahnetov Pelinkov’c dosegel najboljšo oceno in prvo mesto na strokovnem ocenjevanju žganih pijač na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru.

Potem pa je konec maja 2024 naš Pelinkov’c pridobil še certifikat za zaščiteno geografsko označbo pelinkovec.
Gre za geografsko označbo po Uredbi (EU) 2019/787 Evropskega parlamenta in sveta z dne 17. aprila 2019.

Ponosni smo na svoje pijače, delo in naše mojstre žganjekuhe, ki vsako leto znova dokazujejo Bahnetovo kakovost.

Pelinkov'c geografska oznaka

Sezonsko: nakup čilijev

V jesenskih mesecih v naši trgovini v Trzinu ali po dogovoru na Čohovem izberite zavojček mešanih sort čilijev, ki so poleti dozoreli na notranjskem soncu. Izberete lahko tudi čilijev prah – fino mleti.

Čiliji so na voljo do razprodaje zalog!

Suhi čiliji nakup Trzin Bahne

Bahne na Ljubljanski vinski poti

Poiščite nas 17. junija v centru Ljubljane na Ljubljanski vinski poti.

Poletni dogodek bo navdušil vaše brbončice, razvijal vaše čute in omogočil, da čarobnost okusov raziskujete na enem mestu ob spremljavi zabavne atmosfere. Okusite Bahneta na dogodku, ki slavi kakovost!

Se vidimo v soboto, 17. junija!

 

Ljubljanska vinska pot Bahne

Srečanje Društva ljubiteljev domače žganjekuhe

To, kar je vinu že uspelo, si želimo tudi za žganje! Dvig kulture pitja žganja, cenjenje kakovosti namesto opijanja.

Zato smo se Bahnetovi kot člani društva tudi udeležili občnega zbora Društva ljubiteljev domače žganjekuhe.

Cilji društva so:
– dvig kulture pitja žganja,
– izmenjava mnenj in informacij,
– prijetno druženje.

Ponosni smo, da smo del slovenskih proizvajalcev tradicionalnih žganj.

Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe

Smo ustanovni član Združenja za žgane pijače pri GZS

Kfi d.o.o. je eden od devetih ustanovnih članov Združenja za žgane pijače pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.

V ospredju bodo prizadevanja za kakovost, tehnologijo, razvoj in odgovornost. Združenje bo sodelovalo v različnih projektih in strokovnih raziskavah z namenom razvoja sektorja in dviga kakovosti izdelkov.

Več o združenju s sporočilu za javnost GZS.

Združenje za žgane pijače GZS

Ko pritisne vročina, je meta najbolj osvežilna. Iz metinega sirupa, ki ga pridelujemo na Čohovem, lahko pripravimo zelo dober in osvežilen brezalkoholni poletni koktajl.

Bahnetovi smo ga oimenovali kar METINA LIMONCA.

Za pripravo potrebujete:

2 dl kozarec do vrha poln ledu;
sok pol limone;
0,03 l metinega sirupa;

V kozarec do vrha natočimo vodo, premešamo, okrasimo s svežo meto in postrežemo.

Na zdravje!

Metin sirup Bahne

Poletje je tu in sezona sladoledov se je začela. Ker nam je najbolj všeč doma pripravljen sladoled, vam predstavljamo Bahnetov bezgov sladoled in naj vam zaupamo, da je res noro dober.


Za pripravo potrebujete:

100 g mleti vanilijev sladkor
500 ml mleka (polnomastno; lahko uporabite tudi smetano)
1 žlica javorjevega sirupa ali cvetličnega medu
3 rumenjake
200 ml sladke smetane
200 ml kisle smetane (ali grškega jogurta)
100ml Bahne bezgovega sirupa

sok 1 limete

Postopek priprave:
V kozico dajte sladkor, mleko in javorjev sirup ter na nizki temperaturi počasi segrevajte. Ves čas med segrevanjem mešajte, dokler se ves sladkor ne stopi. V večji posodi z električnim mešalnikom penasto vmešajte rumenjake, nato pa še topel mlečni sirup, ki ste ga prej pripravili, postopoma vlijte v rumenjake. Pri tem ves čas hitro mešajte. Mešanico nato prelijte v kozico in segrevajte na nizki temperaturi, pri tem pa ves čas mešajte, dokler se jajčna krema ne zgosti. Pazite, da vam ne zavre! Jajčna krema je pripravljena, ko vanjo potopite kuhalnico, nato pa s prstom potegnete po kremi. Če v kremi ostane jasno vidna sled prsta, je krema gotova. Prelijte jo v posodo, na dotik pokrijte s prozorno folijo, in pustite, da se ohladi.
V drugi posodi stepite sladko smetano. Z lopatico vmešajte stepeno smetano v ohlajeno jajčno kremo, dodajte še kislo smetano ali grški jogurt, bezgov sirup in limetin sok. Za približno pol ure postavite sladoledno zmes v hladilnik. Nato prestavite mešanico v strojček za sladoled in sledite navodilom proizvajalca. Če strojčka nimate, mešanico prestavite v plitko posodo in jo postavite v zamrzovalnik. Po 30 do 45 minutah vzemite posodo iz zamrzovalnika, zmes z električnim mešalnikom na hitro premešajte in jo vrnite v zamrzovalnik. Postopek ponovite še tri ali štirikrat. Po približno šestih urah bo sladoled pripravljen za uživanje. Da bo sladoled še bolj osvežilen, ga lahko okrasite z jagodičevjem, meto ali ribezom.

Zares preprosto, kajne? Dober tek.
Sladoled z bezgom

Štrud’l Gin

Pozimi prija kaj toplega, prijetnega, da kar malo poboža želodček … Tudi iz gina lahko nastane prava zimska mojstrovina.
 

Poskusite naš recept za topli koktajl iz gina.

– 0,2 l jabolčnega soka (najbolje motnega)
– 0,05 l gina ČOH GIN
– 1 čajna žlička sladkorja
– začimbe za kuhano vino

Sok s sladkorjem in začimbami segrejemo do vretja, potem pa precedimo, da odstranimo začimbe. Vročemu napitku dodamo še gin. Okrasimo lahko z rezino limone, pomaranče ali suhim jabolčnim krheljem in uživamo.

Gin kuhan gin, Čoh gin

Recept za Bahnetov Grog

Ker so nastopili hladni dnevi, bomo z vami delili recept za priljubljen zimski koktajl, grog. Z Bahnetovim Grogom je priprava nadvse preprosta. Preberite recept spodaj:

– 1 merica Bahnetovega Groga
– 2 merici vroče vode
– rezina limone

Postrezite v debelejšem ovalnem kozarcu. Pa na zdravje!

Grog koktajl Bahne

Naučite se pripraviti koktajl Bahnito!

Koktajl Bahnito je čudovita osvežitev v vročih dneh – ali pa lep spomin na dopust. Preberite recept spodaj:

– 50 ml Metinega žganja Bahne
– 150 ml naravne gazirane mineralne vode
– 1 žlica trsnega sladkorja
– rezina limone
– sveža meta

V kozarec damo lističe sveže mete, svežo limono in čez nasujemo sladkor. Vse skupaj rahlo pretlačimo, dodamo Metino žagnje Bahne, mineralno vodo in led. Dobro premešamo, okrasimo z metinim lističem in rezino limone. Postrežemo ohlajeno in uživamo!

Koktajl Bahnito

Naj koktajl Slovenije

S pijačami Bahne smo sodelovali na barmanskem tekmovanju NAJ KOKTAJL SLOVENIJE 2021. Mešali so jih študenti in študentke Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana v programu za gostinstvo in turizem. Nastali so koktajli iz našega sladkega limonovega likerja  Limonov’ca in in sladkega malinovega likerja Malinov’ca.

Blog - Naj koktelj Slovenije

Neverjetno okusen koktajl z ginom Čoh gin in bezgovim sokom

Posestvo Čohovo je locirano na nadmorski višini preko 700 m na že tako bolj hladnem Notranjskem. Čeprav je pogosto še aprila sneg, pa pozno spomladi in poleti prav prija bolj hladno ozračje. K njemu še pripomorejo neskončni gozdovi. Na posestvu Čohovo tako cveti bezeg, ki ga nabiramo za brezalkoholni bezgov sok, ki ga posebej obožujejo otroci. Odličen je tudi v koktajlih z ginom Čoh gin. Za tega pa so nepogrešljive brinove jagode. Še dobro, da jih lahko nabiramo kar na naši zemlji!

Bahne blog - logo zelišča

Žižole v žganju

 
Žižolam v žganju rečejo tudi istrski whisky. Žižole so plodovi istoimenskega sredozemskega grma, ki pri nas uspeva na Primorskem. Užitne so v oktobru, ko popolnoma dozorijo in so rjave barve. Takrat se jim kožica naguba, meso pa postane se zmehča in postane medeno. Žižole so prijetnega sladko-kislega okusa. Uživamo jih surove, v Istri pa so najbolj poznane žižole v žganju. Ste jih že poizkusili? Kakšne so bolj po vašem okusu – namočene v žganje ali kot samostojna jed? Žganje iz žižul lahko degustirate tudi pri nas v Trzinu ali na Čohovem.

Pekoče kapljice za drzne

Pri Bahnetu smo pripravili nov asortiman pekočih kapljic! Odkrijte tri neverjetne okuse:

1. Liker iz gozdnih sadežev Dragon Blood (Zmajeva kri)
2. Žganje z zelišči Tears of Dragon (Zmajeve solze)
3. Žganje s čiliji Dragon Fire (Zmajev ogenj)

Priporočamo jih tudi kot darila ob posebnih dogodkih ali kot poslovna darila.
Ker si edinstveni dogodki zaslužijo le najboljše kaplje.

Blog Bahne - pekoča pijača Hudičev švic

Koktajl z Malinov’cem

Pripravite okusen koktajl iz Malinov’ca.
– 2cl Bahne Čoh Gin Bahne
– 2cl Malinov’c Bahne
– 0,5 cl sirup bela breskev
– 0,5 cl sok rdeče pese z medom (med lahko dodate posebej)
– 1 cl limonin sok (sveže stisnjen)
-0,5 cl jurkina marmelada
Za okrasitev pa sveža meta, maline in veeeliko ledu. Na zdravje!

Malinov liker Bahne Malinov'c